Inici de curs a Sobre Vell 02/11/14

Inici de curs a Sobre Vell 02/11/14
fotos

02 d’octubre 2007

PETITA HISTÒRIA DE BADEN POWELL

En Robert Baden Powell va néixer a Londres el 22 de febrer de 1857. L’any 1877 entra a l’exèrcit britànic i és destinat a la Índia (llavors colònia anglesa) com a subtinent. Altres destinacions militars seran les d’Afganistan i la de Sud-Àfrica. Quan té 26 anys ascendeix a capità i demostra ser un gran explorador i un coneixedor dels secrets de la naturalesa. Durant aquests temps escriu dos llibres sobre temàtica militar. Entre els anys 1887 i 1889 participa en activitats de guerra i serà a partir d’aquí que sorgiran les idees bàsiques del que més tard serà el moviment escolta. La fama com a gran estratega militar va arribar l’any 1899 quan a Baden Powell se li va ordenar anar a Mafeking, una ciutat en el cor de l’Àfrica del sud. Va esclatar la guerra contra els boecs i durant 217 dies Baden Powell i les seves tropes, amb els ciutadans de la ciutat, van resistir contra forces molt més nombroses, fins que finalment li arribaren reforços importants. En aquest període de temps es veu obligat a demanar i confiar certs serveis als joves de Mafeking i aquests van respondre heroicament. Els relats del setge arriben fins a Londres i Baden Powell és ascendit a General major. EL 1901 el seu llibre “Guia per a explorar” és utilitzat com a llibre de lectura a les escoles i és emprat com a instrument educatiu. El 1907 posa en pràctica els seus coneixements i mostra als joves els valors de la fraternitat, de la pau, de l’amor cap a la natura. Ho fa al campament experimental de l’illa de Browmsea, a l’Anglaterra, i en el qual hi participen 21 al·lots amb un gran èxit. L’aconteixement té un gran ressò a nivell mundial i és quan comença a escriure llibres sobre l’escoltisme. El 1910 deixa l’exèrcit britànic per dedicar-se de ple a l’escoltisme. El moviment escolta anava creixent i s’anaven celebrant les jamborees mundials. Quan té 80 anys Baden Powell torna a l’Àfrica amb companyia de la seva esposa (i que va ser una gran col·laboradora). Mor el 8 de gener de 1941 quan tenia 84 anys.
L’escoltisme ha evolucionat al llarg del temps, tant que els seus trets més militars en el seu inici han anat desapareixent fins a quedar-ne els valors més genèrics. L’escoltisme treballa perquè les persones siguem actives i compromeses en la nostra societat per “deixar el món millor de com l’hem trobat”, com ens va dir el fundador. El centenari: un món, una promesa Una trobada internacional a Anglaterra, un congrés d’experts en educació a Ginebra, una rèplica del primer campament escolta, tallers, exposicions, festivals, cine... El moviment escolta ha preparat un interessant programa per celebrar els 100 anys d’escoltisme. Sota el lema “Un món, una promesa”, el programa del centenari vol promoure l’escoltisme, els seus valors i estendre a tothom la promesa escolta de deixar el món un poquet millor de com l’hem trobat.
“Amanecer Scout” El primer dia d’agost de 1907 em Robert Baden Powell va tocar el corn “vudú” a l’illa Browmsea a les 8 del matí per obrir el primer campament escolta. En record d’aquest moment “Amanecer Scout” vol convidar a tots els escoltes del món a anar el dia 1 d’agost a un lloc simbòlic on la sortida del sol renovaran la seva promesa. És una oportunitat única per celebrar conjuntament el centenari del nostre Escoltisme. Curiositats: .Es publica “Escoltisme per a nois” en lliuraments quinzenals (1908). .Els primers escoltes de fora d’Anglaterra van ser els de Xilé (1909). .N’Agnés, germana de Baden Powell, ajuda a introduir als al·lots a l’escoltisme (1910). .En Baden Powell reuneix en un dinar a casa seva als supervivents del primer campament escolta de l’illa de Browmsea (1928). .L’escoltisme és prohibit a Espanya (1940). .L’escoltisme actualment és present a 216 països d’arreu del món, 25 milions de persones són escoltes i han passat durant aquests 100 anys per l’escoltisme més de 300 milions de persones.
Gent escolta: Gent que ha estat escolta n’hi ha hagut moltíssima i com podeu suposar també n’hi ha hagut de tota mena i de tota casta. Aquí en teniu, però, una llista de ben curiosos i de ben famosos que poc ens faria pensar que aquests hagin passat pel moviment escolta, a més d’altres curiositats: -Neil Amstrong, astronauta, primer home que en trepitjar la lluna va portar la flor de llis en el seu vestit d’astronauta. -Harrison Ford, actor que ha participat a moltes pel·lícules i de caire aventurer, com Indiana Jones, per exemple. -Richard Gere. -Jim Morrison, cantant, llegenda del rock, membre del grup “The Doors”. .Paul McCartney, cantant i membre dels Beatles. .Mark Spitz, nadador olímpic i medalla d’or. -Alguns expresidents dels Estats Units d’Amèrica com Bill Clinton, Gerald Ford, John F. Kennedy i en Bush (tot i que ens costi de creure). -L’home més alt del món va ser en Robert Pershing Wadlow, va néixer l’any 1918 als EEUU, als 13 anys media 2, 13 i la seva altura màxima va arribar a ser de 2, 47 quan tenia 22 anys.
-Bill Gates, fundador de Microssoft, o sigui l’home més ric del món. -El papa Joan Pau II va ser escolta a Polònia. -La reina d’Espanya, na Sofia, ho va ser a Grècia. -La reina d’Anglaterra Isabel II. -El rei de Suècia en Carlos XVI és encara escolta en actiu. -Walt Disney, fundador de Disney i de tots els seus personatges. -Jacques Chirac, president de França. -Giscard d’Estany, també expresident de França. -En David Beckam, futbolista i personatge mediàtic. -Personatges ficticis com Indiana Jones i Tintín, creats per Steven Spielberg i Hergé respectivament van ser escoltes. -El 60 per cent dels astronautes que hi ha a la NASA són o han estat escoltes. -Bobby Robson, entrenador de futbol anglès. -Alejandro Sanz, cantant de música pop espanyol. -Humoristes com Emilio Aragón i Paz Padilla. Llibres recomanats i escrits per en Baden Powell: Va escriure molts llibres durant la seva vida i aquí en tens alguns dels recomanats: -Manual del llobató -Ensopegades de la vida i com afrontar-les -Escoltisme per a nois -Escoltisme arreu del món Webs d’interès: -Blog.larocadelconejo.net (hi trobareu documentals sobre la vida d’en Baden Powell i de l’escoltisme) -www.biografiascitas.com (frases i cites del nostre fundador i moltes altres coses d’interès escolta) -wiki.larocadelconejo.net (tots els detalls del primer campament escolta a l’illa de Browmsea del 1907). Per a reflexionar: -Creus que l’escoltisme aporta alguna cosa a la nostra societat? -Que podem fer des de l’agrupament per celebrar el centenari? -Quins reptes té l’escoltisme avui dia?
Felicitats a tots pel centenari!!!

Visualitzacions de pàgina l'últim mes

Arxiu del blog