03 d’octubre 2007
ES GRAU - FAVARITX
Hem triat aquesta ruta per explicar, perqué és una de les zones de l'illa que es conserven més verges el paisatge d'aquesta part de l'illa és d'una bellesa molt peculiar com és la costa nord de Menorca; i a més té l'avantatge que bona part de la ruta es pot fer molt aprop de la vorera de la mar.
Aquesta ruta que hem fet començant d'Es Grau es pot fer amb un temps aproximat de 3 hores i mitja, Partim pel pont de llenya per accedir a sa platja d'Es Grau i creuam fins a l'altra banda de la platja on trobam el camí que anirem seguint durant quasibé tota la ruta. Davant nostro tenim la urbanització d'Es Grau i seguirem vora la costa fins a la Punta de Fra Bernat que està a l'entrada de sa badía d'Es Grau, en tota aquesta part la costa està plena de petites raconades d'arena bastant solitaries, davant nostre mirant el mar podem contemplar en tot moment l'illa d'en Colom i ses seves platges ( Sa Platja de s'illa i Es Caló d'Es Moro). La vista d'aquesta illa ens acompanyarà durant bona part del trajecte fins quasibé en arribar a les platges de Favaritx.
Quan hem arribat a la Punta de Fra Bernat, a la nostra esquerra ja es veu l'entrada de les platges de Cala Tamarells, encara que per arribar-hi estarem una estona. Continuarem caminant vora de la mar passant per sa Punta de sa Pastera fins arribar a Cala Tamarells. Aquí trobam dues plat-ges d'arena fina, la segona de les quals molts coneixereu i recordareu perqué té al costat una torre de vigilància i està molt resguardada i hi hem fet més d'una calada fent excursions per aquesta part de Menorca.
Darrera la platja de Cala Tamarells trobam de nou el camí que ara entrant un poc es dirigeix a la Cala de Sa Torreta. Aquesta cala és la més gran que trobam en aquesta part, encara que no està gairebé per banyar-se perqué hi bastantes pedres. Darrera té un pinar molt polit on temps enrera s'hi podía anar d'acampada. També si troba una caseta ben conservada, que antigament era una caseta de guarda.
Quan arribam al final de la platja de Sa Torreta i durant un tros de la ruta deixam d'anar vora la costa perque el terreny és més accidentat amb moltes pujades i devallades . Agafam un camí interior a través de tanques per bordejar la costa fins arribar a Cala en Cavaller, que és un petit macar de pedra grisa on hi ha una caseta amb un embarcador anomenada Es Niu Tranquil, i segur que ho és perqué si no és amb barca no hi deu passar-hi quasi ningú ni a l'estiu. Aquesta platja està protegida pel Cap de Mossen Vives.
Trobam a continuació Cala Morella Nou, que és una platja d'arena i pedres , al fons d'una entrada impresionant entre els penyals de Mossén Vives i Es Cap de ses Piques, amb un pinar i una casa de marina . Sortint de darrera ses cases prest trobarem un cami que ja és dins un terreny més arenòs i la vegetació és de sivina i arbust baix, aquest camí el seguim fins arribar a Cala en Tortuga que és la primera de les platges de Favaritx. És una petita entrada que forma un macar.
Ara seguint el camí per la costa trobarem S'Arenal de Morella, també anomenat Platja de Capifort, és una platja extensa d'arena blanca bastant concorreguda per la seva proximitat al far de Favaritx, darrera aquesta platja hi ha una zona humida no molt extensa.
Passant s'Arenal de Morella i seguint novament el camí de la costa arribarem a Cala Presili, anomenada també s'Arenal d'en Moro, que és per noltros sa platja més polida que podem trobar en tota aquesta ruta.
Només mos queda ara ja pujar pel camí d'accés a la platja fins arribar a la carretera del Far de
Favaritx, fins arribar a les barreres d'entrada del parc de s'Albufera.
Pere Allès Moll i Pere Allès Pons